Många Svenskar kämpar idag med sin livssituation eller har en psykisk åkomma och många av dessa äter antidepressiva läkemedel. Många i Sverige har också någon familjemedlem eller kompis med en psykisk störning – vare sig det är depression, ångest, missbruk, ätstörning, ADHD eller någon annat.
Den goda nyheten är att 3000 vetenskapliga studier och 300 sammanfattningar av studier understryker de konsekventa och positiva effekterna av psykoterapi. Psykologiska terapier är effektiva i alla åldrar, allt från barn till vuxna till äldre vuxna. Psykoterapi fungerar tydligt med olika människor i många olika miljöer.
Den genomsnittliga klienten som får psykoterapi får ett bättre utfall än 79% av de klienter som inte söker behandling. Genom att jämföra effekterna av psykoterapi med effekterna av medicinering, visade Dr. Robert Rosenthal, psykolog vid Harvard University, övertygande att effekterna av psykoterapi ofta överstiger graden av effekt som finns i biomedicinska läkemedel. Enkelt uttryckt är psykoterapi rätt så effektivt.
En populär tro är att antidepressiva läkemedel är den mest kraftfulla behandlingen för depression. I själva verket finns det ingen starkare medicin för en deprimerad person än psykoterapi. Vetenskapliga bevis visar att psykoterapi i allmänhet är lika effektiv eller effektivare än mediciner vid behandling av depression, särskilt när konsumenttillfredsställelse och långsiktig uppföljning beaktas. Forskning visar att psykoterapi för depression är minst lika effektiv som antidepressiva läkemedel under behandlingsperioden och mer effektivt för att förhindra att symtomen återkommer efter att behandlingen har avslutats. Detta är inte för att devalvera den positiva effekten av antidepressiva medel; snarare är det att understryka den pålitliga styrkan i psykoterapi.
Nu finns det mer information om hur en given behandling fungerar. Visste du att både psykoterapi och antidepressiva läkemedel är beroende av klient- och relationsfaktorer för att uppnå många av deras fördelar – som lärande, hopp, självförtroende och förhållandet mellan klienten och psykologen? Det här är kanske inte så svårt att tro när det gäller psykoterapi, men det gäller också antidepressiva läkemedel. De flesta läkemedelsstudier jämför resultat av läkemedel med placebo (som sockerpiller). Baserat på detta vet vi att minst 75% av minskningen av depressiva symtom när du tar ett antidepressivt medel inte beror på de aktiva ingredienserna i medicinen utan snarare baseras de på att klienten gör något aktivt och har förtroende för hjälpsamheten i behandlingen och i den person/läkare som gör skriver ut medicinen. Det betyder att det inte bara är medicinen utan den som tar medicinen och det relationella sammanhanget där medicinen ordineras är likaledes viktigt.
Studier visar också konsekvent att de flesta föredrar psykoterapi framför att ta mediciner. Dessutom verkar användningen av en föredragen behandling (oavsett vilken behandling) ger bättre resultat.
Sammanfattningsvis stöder vetenskaplig forskning värdet av psykoterapi, till och med kortterapi, som en effektiv behandling för vanliga psykiska problem. Effektiv psykoterapi översätts till lyckligare och friskare människor.